Despre botezurile romanesti

In: Probleme romanesti

5 Oct 2009

Prostul gust si megalomania romaneasca a reinventat ca eveniment social – BOTEZUL.

Ceea ce inainte era o mica masa, discreta, data de parinti in cinstea noului membru al familiei, s-a transformat in ultimii ani in petreceri cu sute de invitati, obligatii, cotizatii, asemanatoare nuntilor. De curand am fost la un astfel de botez, din obligatie familiala ( ai me fiind nasi ), dar de fiecare data cand ma gandesc la acest eveniment ii spun „am fost la nunta la Arad”, apoi stau si rectific, „pardon, botez”.

Din nou stres cu „cat se pune la botez”, „cu ce sa ma imbrac la botez”, si „la ce ora e momentul sa plec fara sa se supere ca am plecat prea repede”. Macar aici nu astepti tortul miresei de la ora 1 noaptea.

Botezul are cam toate elementele specifice nuntilor – restaurant scump, meniu lung cu multe feluri, formatie live care iti canta manele sau populare, nasii plictisiti, rudele din partea parintilor pe care nu le-ai vazut de vreo 10 ani, obligatii, plicuri cu bani la sfarsit.

„Tortul miresei”, e inlocuit la Botez de „plimbatul pruncului” prin fata invitatilor. Personal am fost dezgustat sa vad un copil – fragil si cu o sanatate precara datorita unor complicatii la nastere – plimbat prin vapori de alcool si fum de tigara, prin fata moacelor mirate ale invitatilor beti. Cu ce le-a gresit copilul? Toate astea pentru a da satisfactie ego-ului parintilor.

Partea cea mai trista este ca aceasta nunta, pardon, botez, era de intelectuali.

Botezul a devenit o forma fara fond. Un „show” fara semnificatie spirituala.

Cred ca acest eveniment important din viata copilului ar trebui sa redevina o experienta discreta, si daca e neaparat necesar de sarbatorit, atunci sa fie intr-un cerc restrans, de prieteni apropiati, intr-un mod neopulent.

3 Raspunsuri la Despre botezurile romanesti

Avatar

Alin

octombrie 9th, 2009 at 11:51 am

din pacate asa e, dar eu cred ca niste intelectuali adevarati nu si-ar plimba copilul prin vapori de alcool, si mai mult nici nu ar face chef monstru pe care il descrii tu ca a fost.
Faptul ca ai 1 sau 2 facultati nu te face intelectual deci nu are ce sa iti para rau ca fiind intelectuali ei s-au comportat asa…

Avatar

v0id

octombrie 9th, 2009 at 11:47 pm

Tortul miresei de la 1 noaptea?? Ce optimist esti 🙂 Numai eu prind nunti la care tot pe la ora 3 se serveste tortul miresei?

Avatar

Cecilia ,QLD

iulie 17th, 2010 at 10:41 am

Mai dezgustator si deprimant.nu im vine a crede ca a fost botezul de care povestiti visavis de botezul din 21 Mai 2010 de la Biserica Domnita Balasa si de la Intercontinental cand,in strada si la Cotroceni ,pensionarii isi clamau drepturile.Atat nesimtire aroganta ,atata desfasurare de prost gust,atata cheltuiala doar ca Presedintele Ro sa isi ia revansa fata de un pretis afront facut dumnealui anul trecut cand nu a fost invitat de onoare la Nunta de Aur a ex-Regelui Mihai .Iar initatii pretinsului Print de Ro -tot capete incoronate clamau parintii fericit,ceva persoane second hand ,tangentiale cu niste fosti-insasi nasa onorifica,chit ca este fiica unui fost rege,sora buna cu acel De Savoia condamnat in 2006 pt santaj,complicitate la …si …etc Zic ZAU !,ca botezul facut de Bercea Mondialul a fost mult,mult mai decent decat cel ce l-a onorat DlTB.

Adauga Comentariu

Despre mine

Manager, Antreprenor, Investitor, Inginer, Programator, Idealist, Liberal, Trekkie, Gamer, Tanar, Intreprinzator, Intelectual, implicat in proiecte Web & IT si investitii imobiliare.

Cand ceva nu merge bine am speranta ca pot schimba lucrurile.

Mai multe detalii despre mine...

  • David Rolland: Felicitari! este foarte greu, eu am reusit sa slabesc 35 de kg, dar si acuma am momente "slabe" :)) [...]
  • Gheara: @Lucian: 1. "Prioritatea de smecher" este un concept autohton Romanesc, care informal si ilegal est [...]
  • Lucian: @Adi: 1 - "Prioritatea de smecher" - nu stiu ce e asta, legea e lege pentru toti (take a look in Ge [...]
  • dan: Lacrimi, cu lacrimi am ras....extraordinar articolul. Frumos scris. PS: For isheep people around [...]
  • Branza Roxana: Buna!Am si eu nevoie te rog mult de informatii despre pasii pe care ii am de urmat ptr a infiinta un [...]