O constitutie bolnava

In: Probleme romanesti

3 Noi 2009

Cand nimic nu mai merge bine intr-o democratie, cand nici o institutie nu mai functioneaza, exista ceva care ar trebui sa mai fie valabil, un mecanism de „fail-safe” intr-o democratie, care sa nu permita disolutia ei. Este vorba de Constitutie. Din pacate Constitutia Romaniei este bolnava, schioapa, interpretabila, si nu e deloc acea piatra de temelie pe care sta democratia noastra. Ca orice rahat romanesc, am copiat ceva de la altii si l-am facut mai prost in acest proces.

In ultimiii 20 de ani s-a tot vorbit de faptul ca nu se respecta Constitutia, ca nu este clara. Pai o constitutie nu are voie sa fie interpretabila! Ea trebuie sa fie explicita si inteleasa de orice prost. Chiar si de presedinte. Mai ales de el.

Tot scandalul politic recent se datoreaza Constitutiei. Nu e vina Presedintelui ca isi arata muschii si impune propriul prim ministru impotriva sustinerii in parlament. E vina Constitutiei ca-l lasa sa faca asa ceva. Daca maine am fi cu totii pacaliti de un candidat ce doreste sa instaureze o dictatura ? Pai se pare ca o poate face pasnic, fara sa scoata tancuri pe strada, folosindu-se de insasi legea suprema ce ar trebui sa ne apere de un asemenea caz. Solutia: mituiesti 2-3 judecatori de la Curtea Constitutionala si ti-o interpreteaza cum poftesti.

E grav ce se intampla. Si nu iresponsabilitatea politicienilor ma inspaimanta. Ci faptul ca am realizat cat de bolnava e Constitutia noastra. Nu numarul parlamentarilor este problema. Cu 100 in plus sau in minus nu se schimba nimic. Vor fura mai mult cei care raman :). Problema e mai grava din pacate, e de fond. Si riscul este enorm. Riscam sa ne alegem democratic urmatorul dictator.

Ce ar trebui facut ? Cum ar spune Caragiale – sa revizuim pe ici, pe colo, si anume in punctele esentiale. Sa eliminam tot ce este neclar si riscant si sa dam Constitutia bunicilor nostri sa o citeasca. Daca va fi clara pentru ei, va fi clara si pentru magistrati, avocati, parlamentari si presedinte.

Adauga Comentariu

Despre mine

Manager, Antreprenor, Investitor, Inginer, Programator, Idealist, Liberal, Trekkie, Gamer, Tanar, Intreprinzator, Intelectual, implicat in proiecte Web & IT si investitii imobiliare.

Cand ceva nu merge bine am speranta ca pot schimba lucrurile.

Mai multe detalii despre mine...

  • David Rolland: Felicitari! este foarte greu, eu am reusit sa slabesc 35 de kg, dar si acuma am momente "slabe" :)) [...]
  • Gheara: @Lucian: 1. "Prioritatea de smecher" este un concept autohton Romanesc, care informal si ilegal est [...]
  • Lucian: @Adi: 1 - "Prioritatea de smecher" - nu stiu ce e asta, legea e lege pentru toti (take a look in Ge [...]
  • dan: Lacrimi, cu lacrimi am ras....extraordinar articolul. Frumos scris. PS: For isheep people around [...]
  • Branza Roxana: Buna!Am si eu nevoie te rog mult de informatii despre pasii pe care ii am de urmat ptr a infiinta un [...]