Acum 2 saptamani am primit cadou un ipad2. Nu sunt fan apple si acesta a fost primul contact cu produsele apple. Probabil si ultimul. A fost cea mai proasta experienta out-of-the-box din ultimii 5 ani.

Primesc pachetul si il deschid cu nerabdare. Scot tableta si ii dau drumu. Nu apare nici un mesaj, doar o icoana mare cu un cablu usb si un calculator. Cum nu sunt acasa, nu am cablu usb la mine. Sunt pe cale sa il pun inapoi in cutie si sa incerc mai tarziu, cand realizez ca pot scoate cablul din incarcator care are unul din conectori usb. Era frumos sa scrie in instructiuni asta. Ca norocul am la mine laptopul si il conectez. Ok. Now what? Mi-am amintit articolele de pe forumuri si banuiesc ca vrea mizeria aia de iTunes. Nu o am instalata, ii dai drumu la download. Dureza destul de mult ca e mare pachetul, dar dupa 15 min se instaleaza. Dar nu porneste. Vrea cont apple id. Nu am. Ok hai ca-mi fac unul rapid ( credeam eu ). Completez formularul, dau ok. Parola incorecta. WTF? Pai pe asta o am pe aproape toate siteurile, dar lui stivie nu-i place? Inventez o parola noua cu toate criteriile impuse, dar deja sunt iritat. Dau ok… Dude, WTF ! Imi cere credit card!… Ha? De ce? Eu vreau doar sa pornesc tableta asta nenorocita, nu vreau sa cumpar nimic. Ok e clar ca nu vrea, asa ca cedez si introduc cardul. Apoi sta vreo 5 minute sa faca sincronize (la ce??) si in cele din urma Evrika! A pornit. Sunt la fel de satisfacut ca mi-a pornit ipadu precum era bunicumeu cand ii pornea skoda la a 5-a cheie dupa ce venise cu ea de la mecanic. Mi-a luat jumate de ora sa pornesc o tableta, un dispozitiv cica mobil, dar care fara legatura – prin cablu – cu un calculator fix nu face nimic.

Dupa ce pornesc tableta ma uit la ce aplicatii are preinstalate. Chestiile de baza, browser, mail, muzica. Asadar deschid appstore si incep sa imi caut aplicatiile cu care sunt obisnuit sa lucrez. La fiecare instalare imi cere parola de apple id. Nu inteleg de ce obsesia asta constanta cu parola aia. Si cum a trebuit sa inventez una noua la crearea de cont apple id, am uitat-o 🙂  My bad. Mi-o reamintesc cu greu si merg sa o schimb intr-o alta variatiune mai usor de amintit. Si ce credeti ca am nevoie ca sa imi schimb parola? Ati ghicit – DE CREDIT CARD!  WTF IS THIS SHIT???

Deja m-a obosit deviceul. Merg cu baietii la un lan party urmand sa continui a doua zi, mai relaxat. Noaptea am visat ca is la Portile Raiului si Steve Jobs sta la intrare si imi cere credit cardu ca sa intru.

A doua zi, odihnit, continui cu instalarile de aplicatii. Deja am multe. Incerc sa mut niste icoane, nu ma lasa, trebuie sa fie ordonate. Pe iPad domnle nu ai voie sa fii dezordonat, ca asa cere fratele cel mare! Clar ? Apoi imi pun pe home page un quick link spre Gmail. In caz ca nu stiati, iPadu nu interpreteaza fav iconul de site ( prea greu pt baietii de la apple), si linkul de gmail arata ca porcu. Ok, zic lasa ca mi-l schimb eu cu un PNG luat de pe net. Ia ghiciti! Exact! Nu se poate nici asta. Caut pe net. Raspunsul la intrebarea mea despre cum se schimba o icoana, are ca rapuns tot o intrebare – „dar de ce vrei tu sa faci asta?”… Si cam asta e raspunsul fanilor indoctrinati si spalati pe creier de Apple la orice intrebare. Pai vreau sa schimb pentru CA ASA VREAU EU ! Pt ca pe Android SE POATE si am niste pretentii mai mari decat bunicamea in ce priveste un tablet.

Am o sugestie pentru baietii de la Apple. Sa stea in spatele unui user nou de Apple, inca nespalat pe creier, si sa evalueze experienta userului nou prin numararea „WTFs/minut”. Apoi sa scrie un memoriu si sa-l includa in rugaciunea zilnica de noapte buna catre Steve.

In ce priveste hardwareul tabletei – e beton. Pe bune. Se misca frumos, fluid, fara sacadari. Bateria tine un secol. Wirelessul consuma foarte putin. Ecranul e foarte luminos, un design extrem de elegant. E usor de tinut intr-o mana, se poate citi lejer o carte. Afara insa nu prea poti vedea in ecran, tot Kindleul ramane rege la cititul in gradina. Pacat de-un asa hardware bun, pacat ca are iOS preinstalat 🙂

Mentionez ca am un telefon HTC Desire – cu Android. Experienta cu Androidul a fost impecabila. Nu l-am legat prin cablu la nimic niciodata, nu am introdus credit cardul pe el niciodata, si pot sa schimb ce vreau in el fara sa pun softuri de hacking. Pentru mine experienta cu ipadul a fost mai mult decat dezamagitoare. Cred ca am atins aprox 1 WTF/min. E clar ca nu e pt mine. E pentru oameni fara pretentii care vor doar mail si browser. Adevarul e ca pentru asta e perfect.

Peste cateva zile mi-am pus niste carti pe ipad. Desigur nu pot prin wireless, trebuie legat prin cablu iar la itunes. Vrei muzica? Din nou cablu si itunes. Sincer nu ma deranjeaza itunes cat faptul ca vrea sa il leg prin cablu. In anul 2011, Apple are pretentia sa imi leg tableta la calculatorul fix in loc sa faca transferul prin wifi. Nu am cuvinte.

Contactele, pe Android mi s-au sincronizat – prin wireless, inca din prima zi, si imi intretin contactele pe telefon din aplicatii web-based, si se actualizeaza instantaneu pe telefon. Pe iPad? trebuie cablu iar, si iTunes.

Flash desigur nu este pe iPad. De ce ? Pentru ca Steve a considerat Flash o blasfemie, si nimeni nu indrazneste sa-l contrazica, altfel va fi excomunicat si i se va interzice accesul la upgradeurile vesnice.

Recent am aflat si ca imi face tracking pe unde ma plimb cu el, fara aprobarea mea. Normal. Doar Dumnezeu stie intotdeauna totul despre mine nu?

Concluzia: intr-adevar „ipad is for moms, dads and weird people”. E pentru „followeri”. Nu il vand, a fost cadou, asadar il pastrez. Dar sunt dezamagit. Foarte dezamagit. Catre fanii Apple convinsi si indoctrinati: ce va place asa de mult la iPad ? ce imi scapa mie? da, stiu ca voi foloseati Apple inca dinainte sa fie cool, si ca Windows e de cacat, dar explicati-mi si mie, unde e adaosul de productivitate, ca eu nu-l vad. Vad acelasi cacat ambalat in design cool. Si alb. Sigur ma pot obisnui sa folosesc ceva prost, dar de ce-as face asta ? pentru ca e cool ? pentru ca acum vine si pe alb ? Daca vreti o pilula sa iesiti din Matrix-ul fratelui Steve, va recomand Androidul. Da, stiu ca e greu sa pronuntati „cuvantul ce nu se rosteste” si incepe cu A.
But the Android, will set you FREE!

Sincer sper sa apara alternative Android cat de repede, la costuri sub iPad. Avansul extrem pe care-l are Apple acum pe piata tabletelor e greu de recuperat, si se poate face doar prin concurenta la costuri mici. Xoom a dat-o in bara din cauza costului ( 800$ pentru o tableta e prea mult pt oricine ).

Acest articol l-am scris pe iPad si corectat pe calculator. Tastatura touch produce prea multe erori de editare si e imposibil sa formatezi corespunzator un articol pe un tablet. Si WordPressul ce il folosesc pentru blogul asta nu e 100% compatibil cu iPad-ul.

8 Raspunsuri la ipad2

Avatar

Sziszi

aprilie 23rd, 2011 at 4:17 pm

Incredibil ca am avut exact aceleasi sentimente cand am inceput sa folosesc Macbook Pro. Nu poate fi o simpla coincidenta. Totul se poate rezolva in lumea Apple insa nu asa cum vreau eu. Numai asa cum vor EI.

Avatar

Flavius

aprilie 23rd, 2011 at 6:35 pm

Iti cerea parola fiindca daca aplicatia era pe bani te si charge-uia instant.

iPad si iPhone de altfel, is niste device-uri pt useri care nu vor foarte mult customizari si tweak-uri, de cele mai multe ori daca vrei ceva diferit instalezi alta aplicatie pt nevoia ta mai speciala. Probabil pe viitor vei folosi tot mai putin cablul de conectare la calculator, fiindca de exemplu muzica va fi „in the cloud” si se va face streaming.

Deocamdata iPad e foarte competitiv raport calitate pret, alternativele Android is mai slabe din punctul asta de vedere, dar ma astept sa scoata curand Amazon ceva care sigur va fi f tare.

Avatar

Alin

aprilie 23rd, 2011 at 6:44 pm

Si eu sunt user de HTC desire si pot sa zic ca sunt fan android insa sunt printre cei care nu sunt indoctrinati nici de android nici nu urasc apple. Dar sunt un om cu timp limitat si daca tu ti-ai calculat wtf/minut la mine am ajuns sa calculez cate clickuri fac/secunda ca sa masor usabilitatea si designul unui produs 🙂
Nu stiu diferenta intre tablete insa am vazut diferenta intre telefoanele iphone si android (mai bine zis HTC Sense, ca sunt unele androide la care usabilitatea nu imi place)
Si intr-adevar pot sa spun ca marele minus la iphone e customizarea. Din ce spui tu aici cam asta e singurul mare minus la tableta, ca nu te lasa sa faci ce vrei tu. Pai se pare ca asta si-au si propus! Sa fie tableta pentru „mom and pops and weird”people” – si se pare ca sunt destui pe planeta asta! Stevie asa stevie cum e si-a gasit targetul! E greu intr-adevar de inteles targetul asta, dar se pare ca deocamdata (intr-adevar deocamdata, ca android vine tare din urma) is cei mai multi.

Din fericire/pacate pana cand concurenta nu va veni cu design cool si hardware puternic tot ipadul va ramane cel mai tare. Cand ti-ai cumparat ultima oara o masina DOAR din motive de cai putere si cate airbaguri are? PRIMA OARA te-ai uitat sa iti placa. Majoritatea oamenilor cumpara masini fara sa stea sa le compare luni de zile. Asa si cu tabletele, stie Stevie ce stie 🙂
Abia astept si eu o tableta cu android care sa fie concurenta reala la ipad2

Avatar

Alin

aprilie 23rd, 2011 at 8:57 pm

inca ceva: se pare ca si Android colecteaza datele pe unde umbli deci nu ii doar apple cu musca pe caciula…is importante informatiile astea se pare

Avatar

RBoy

mai 24th, 2011 at 12:59 pm

ExplicÈ›ia este foarte simplă. Exact la fel sunt È™i produsele Louis Vuitton. Sunt enorm de scumpe, dar la fel ca alte produse de sute de ori mai ieftine. Le cumpără lumea pentru că au senzaÈ›ia că astfel sunt mai „cineva”. Primordial este preÈ›ul. Cu cât mai scump cu atât mai bine È™i nu utilitatea sau caracteristicile contează. Trăim în România È™i nu ne vom schimba.

Avatar

STROPINEL

iunie 5th, 2011 at 1:41 am

Cum ziceam … poti sa mil faci mie cadou ca eu nu am ipad2 si vreau unul 😀 … mie mil place

Avatar

polimedia.us/fain

iulie 13th, 2012 at 12:31 pm

ipad2 – gheara-ro — Despre ce nu merge bine in Romania si in lume…

In care se da cu gandirea Apple de toti peretii. ” Mi-a luat jumate de ora sa pornesc o tableta, un dispozitiv cica mobil, dar care fara legatura – prin cablu – cu un calculator fix nu face nimic. „…

Avatar

dan

octombrie 23rd, 2012 at 7:45 pm

Lacrimi, cu lacrimi am ras….extraordinar articolul. Frumos scris.

PS: For isheep people around the world. Ar trebui tradus si publicat pe mai multe site-uri.

Adauga Comentariu

Despre mine

Manager, Antreprenor, Investitor, Inginer, Programator, Idealist, Liberal, Trekkie, Gamer, Tanar, Intreprinzator, Intelectual, implicat in proiecte Web & IT si investitii imobiliare.

Cand ceva nu merge bine am speranta ca pot schimba lucrurile.

Mai multe detalii despre mine...

  • David Rolland: Felicitari! este foarte greu, eu am reusit sa slabesc 35 de kg, dar si acuma am momente "slabe" :)) [...]
  • Gheara: @Lucian: 1. "Prioritatea de smecher" este un concept autohton Romanesc, care informal si ilegal est [...]
  • Lucian: @Adi: 1 - "Prioritatea de smecher" - nu stiu ce e asta, legea e lege pentru toti (take a look in Ge [...]
  • dan: Lacrimi, cu lacrimi am ras....extraordinar articolul. Frumos scris. PS: For isheep people around [...]
  • Branza Roxana: Buna!Am si eu nevoie te rog mult de informatii despre pasii pe care ii am de urmat ptr a infiinta un [...]