Cum am slabit

In: Diverse

5 Noi 2012

Pe scurt: am slabit 15kg in 4 luni

Adica aproape 1 Kg / saptamana, de la 87 Kg la 72 Kg.

De ce?

Toti avem un wake-up call la un moment dat. Datorita unor probleme de sanatate am fost fortat de imprejurari sa imi schimb modul de viata si alimentatia.

Cum?

Eu nu cred in diete. Am mai incercat, nu au mers. De data asta insa am vrut sa-mi schimb radical alimentatia, astfel incat sa nu simt ca am nevoie sa ma reintorc la vechiul regim. Am citit o carte a Mihaelei Bilic: Sanatatea are Gust. Am inteles niste principii importante de alimentatie, care pana atunci le ignoram (raportul legume / carne in alimentatie, cantitatile recomandate, tipul alimentelor si felul in care se metabolizeaza, ce alimente contin colesterol, ce alimente se recomanda in cazul diverselor afectiuni, etc.). Mi-am dat seama ca nu trebuie sa mananc mancare fara gust ca sa slabesc. Se poate manca extrem de gustos daca se respecta acele indicatii.

Primul lucru a fost sa reduc cantitatea de mancare. Eu mancam dezechilibrat: dimineata aproape nimic, la amiaza copios, iar seara destul de mult la ore tarzii. Nefacand sport, fiind o fire sedentara, era clar de ce ma ingrasasem. Mentionez ca am ramas in continuare sedentar (still working on this), iar slabirea am realizat-o exclusiv din alimentatie.

Al doilea lucru a fost calitatea mancarii. Mancam prea putine legume si prea multa carne. Prea multe grasimi, sosuri, branzeturi. Mancam pufuleti, chipsuri, alune, seminte, ciocolata, si multe alte prostii ce se mananca la televizor. Trebuia sa includ in alimentatia mea si alte alimente, si sa renunt definitiv la altele. Aici m-a ajutat mult cartea de mai sus.

Astfel mi-am impus sa:

  • nu mai mananc seara decat o supa de legume usoara, inainte de ora 7 PM
  • sa mananc mai consistent dimineata, in special cereale integrale
  • la amiaza sa mananc un singur fel de mancare, cu cat mai multe legume
  • o zi pe saptamana fara carne (orice zi)
  • sa mananc o cantitate mai mica din toate si sa ma incadrez intr-o total caloric zilnic specific stilului meu sedentar
  • dar cel mai important – sa fie un regim pe care sa-l pot sustine toata viata de-acum incolo, nu doar o dieta temporara

Mi-am descarcat o aplicatie de telefon: MyFitnessPal, si am inceput sa-mi loghez tot ce mancam. Aplicatia asta m-a ajutat enorm, fara o astfel de aplicatie sincer e foarte foarte greu.

Astfel mi-am dat seama ca trebuia sa ne preparam singuri acasa mancarea acasa, sa fim siguri de calitatea mancarii si caloriile meselor zilnice. Mancarea din fast-fooduri si restaurante, era greu de estimat in calorii, si continea multe grasimi. Foarte important: toata familia trebuie sa isi insuseasca noul mod de alimentatie, sa nu existe „ispite” la indemana.

In primele 2 saptamani seara ma apuca foamea. A fost nevoie de ambitie sa depasesc momentul si sa nu deschid frigiderul. Dar aveam rezerve, depuse in multi ani, si deci n-am murit de foame 🙂 Cand ma apuca foamea pe la ora 10 seara, ma culcam rapid. Dimineata ma trezeam flamand si in sfarsit aveam pofta de mancare la micul dejun, care pana atunci il cam saream.

Dupa primele 2 saptamani, organismul s-a adaptat, stomacul s-a mai micsorat, si nu mai simteam ca e nevoie sa mananc asa de mult. Deja incepeam sa las mancare in farfurie pentru ca nu imi mai trebuia. Mai departe trebuia doar perseverenta. Am inceput sa fiu atent la eticheta alimentelor ambalate, la calorii, la conservanti, la producatori, la metodele eco, etc.

Acum dupa 4 luni, am ajuns la greutatea dorita,  la un regim alimentar sanatos, ce pot sa-l sustin multi ani de-acum incolo.  Ma simt mai fresh, mai „light”, mai voios.

Un singur dezavantaj exista: trebuie sa-mi schimb toata garderoba 🙂 Dar cred ca e mai ieftin decat medicamentele ce m-ar fi asteptat peste cativa ani.

Ce urmeaza?

Activitate sportiva. Nu-mi place sa trag de fiare, si nici sa alerg singur. Imi plac sporturile competitive cu efort in reprize scurte. Asadar  – tenis, squash, ping-pong. Coming up next…

 

Am povestit cele de mai sus in speranta sa ii ajute si pe altii care vor sa schimbe ceva in modul lor de viata. Mai bine mai tarziu decat niciodata.

 

 

1 Raspuns la Cum am slabit

Avatar

David Rolland

noiembrie 12th, 2013 at 7:11 pm

Felicitari! este foarte greu, eu am reusit sa slabesc 35 de kg, dar si acuma am momente „slabe” :)) cu grij…

Adauga Comentariu

Despre mine

Manager, Antreprenor, Investitor, Inginer, Programator, Idealist, Liberal, Trekkie, Gamer, Tanar, Intreprinzator, Intelectual, implicat in proiecte Web & IT si investitii imobiliare.

Cand ceva nu merge bine am speranta ca pot schimba lucrurile.

Mai multe detalii despre mine...

  • David Rolland: Felicitari! este foarte greu, eu am reusit sa slabesc 35 de kg, dar si acuma am momente "slabe" :)) [...]
  • Gheara: @Lucian: 1. "Prioritatea de smecher" este un concept autohton Romanesc, care informal si ilegal est [...]
  • Lucian: @Adi: 1 - "Prioritatea de smecher" - nu stiu ce e asta, legea e lege pentru toti (take a look in Ge [...]
  • dan: Lacrimi, cu lacrimi am ras....extraordinar articolul. Frumos scris. PS: For isheep people around [...]
  • Branza Roxana: Buna!Am si eu nevoie te rog mult de informatii despre pasii pe care ii am de urmat ptr a infiinta un [...]