Dupa 64 de zile…

In: Probleme romanesti

11 Sep 2009

Am cumparat de curand o masina noua, la mana a doua, adusa din Germania. Operatiunile de inscriere, numere noi, taxa inmatriculare provizorie, etc. au durat in Germania fix 30 de minute. Totul a mers uns, de la stanga la dreapta intre 3 ghisee.

Ei bine am adus masina in tara, si incepe distractia. Iata povestea unei inmatriculari auto in Romania.

Ziua 1 – Programarea RAR

Ca sa o inmatriculez trebuie sa merg la RAR. Intru pe site pentru programare. Site de 2 lei facut cu un programator de la scara B. Nu stiu cum reusesc sa le dau sistemul peste cap, ma enervez si sun pt programare. Dupa vreo 5 minute de asteptare imi raspunde o „tanti” plictisita, care imi ia datele si imi spune sa fiu maine la ora 9 fix acolo.

Ziua 2 Dimineata – Inspectia RAR

Conform planului la ora 8.50 eram acolo. In fata mea 10 masini! Oare pentru ce am facut programare ???? Trag aer in piept, si ma inarmez cu rabdare. Nimeni nu imi da nici o indicatie. Portarul imi da o cerere in care trebuie sa bifez ce anume le cer sa-mi dea. Eu habar nu aveam – in cele din urma am bifat tot 🙂 s-or prinde ei. Erau 3 linii de asteptare. Nu stiam la care sa ma asez. Desigur ca doar una lucra, la celelalte se lua cafeaua de dimineata. Ma pun la sirul lung de masini si astept. Caldura mare. Se deschide inca o linie, dar nu sunt pe faza si vreo 10 masini care erau in spatele meu, pac! o iau in fata si ocupa si linia noua. Grr… Am picat de fraier, asta e  –   ” sa-mi……. in programarile lor”

Imi ajunge si mie randul in cele din urma, trag masina pe rampa dar ma scot afara domnii mecanici, in soare. Vezi doamne e confidential ce fac ei acolo si n-am voie nici sa ma uit. Dupa vreo ora iese si masina afara. Ii intreb de acte…  aaaa, pai sa vedeti – numai dupamasa pe la 4. Ma uit la ceas era ora 12. Fain mi-au stricat intreaga zi.

Ziua 2 Dupamasa – Recuperat hartii si acte de la RAR

Ma intorc dupa acte. Mai multe hartii, nu stiam prea clar care ce este. Vreau sa intreb, dar imi tranteste gemuletul in fata. Uite asa am pierdut o zi.

Ziua 3 – Numere Rosii

Cum taxa de prima inmatriculare era foarte mare, m-am hotarat sa mai astept. Exista posibilitatea de a lua numere rosii, provizorii, cu valabilitate de 30 de zile, fara sa platesc taxa de prima inmatriculare. Am zis sa incerc s-o intind cat de mult pot. Ei bine acest proces a durat in Germania 30 de minute. La noi mi-a luat o zi intreaga:

  • platit taxa la CEC
  • facut cerere oficiala tiparita pt domnul poliztai la un birou de copiat acte
  • copiat vreo 10 hartii
  • facut asigurare obligatorie pe minim 6 luni
  • asteptat cateva ore la coada la Politie

… si la ora 3 dupamasa eram cu numerele in mana. Desigur toate astea se puteau face doar personal deci nu am putut trimite pe nimeni in locul meu.

Dupa 60 de zile

Am revenit din concediu. Mi-au expirat numerele rosii de mult. Era cazul sa o si inmatriculez. Dar Taxa… ah! era mare. 1700 EURO mai precis.
Resemnat si invins de sistem am scos bani din bancomat si am mers sa le platesc taxa. Era Joi dimineata la ora 9. RETINETI! Intru in sala mare a Finatelor Publice, nici un contribuabil, doar eu. Merg la ghiseu. O doamna plictisita isi facea unghiile. Deranjata de mine incearca desigur sa-mi respinga dosarul de 3 ori, sub motiv ca-mi lipseste aia sau aialalta. De fiecare data ii scot din geanta ce-i lipseste. In cele din urma vede ca n-are cum sa scape. Am pus „gheara” pe ea 🙂 Introduce vreo 5 minute ceva in calculator si imi spune: „decizia doar maine dupa ora 1”. Stupefactie ! Eu vroiam sa platesc atunci, acolo pe loc, eram cu cascavalu’-n geanta. Ah, dar nu se poate, pentru ca trebuie timp ca sa mi se faca decizia de impunere, nu-i lucru usor, si in plus mai avea de facut unghiile si la celalta mana. E adevarat ca eu am aflat cat trebuie sa platesc in 2 minute pe siteul ministerului cu calculatorul online. Lor le trebuie cateva zile…
Concluzia: cum „maine la ora 1” era Vineri, clar nu mai aveam timp sa rezolv nimic la Politie. 

Plec si Vineri ma intorc sa platesc, urmand ca Luni sa merg la politie.

Dupa 64 de zile

Trimit un delegat la primarie sa-mi plateasca impozitul local pt masina. Merg la un birou de copiat acte sa imi puna in ordine dosarul, si repede la politie. Dupa stat iara la rand, ajung in cele din urma fata in fata cu comisarul. Plictisit deschide dosarul, si ii pica ochii pe prima hartie ce era deasupra. Mi-o arunca in scarba inapoi si zice „asta-i expirata”.

Incremenesc! Ce sa fie expirat ? Nici nu stiam ce-i hartia aia. Ma uit cu atentie. Undeva acolo jos, mic mic, scria „certificatul de autenticitate este valabil 60 de zile”. Pai de ce ? Doar am platit taxa sa mi-o verifice, macar un an sa fie valabil. Scopul este de-a mai lua niste bani probabil. Problema nu este ca trebuie sa platesc, ca ok vina mea ca am intarziat ( desi e absurd ), dar sa-l pot prelungi contra cost. Nu se poate asta in Romania decat daca mergi din nou cu masina si stai la coada.

JOI cand am vrut eu sa o inmatriculez era inca valabil. Dar pentru ca in tara asta nimic nu merge cum ar trebui, am ajuns cu 4 zile mai tarziu.

Ca sa-l reinnoiesc trebuie sa merg din nou la RAR, din nou povestea lunga de mai sus. Dar pentru ca numerele mi-au expirat nu pot sa circul.  Din nou numere provizorii rosii, din nou stat la coada, din nou asteptat.

„Shit does not just happen – it takes time and effort”

Le-am facut pe toate din nou. Ma simt nu doar invins de sistem, ci chiar batjocorit.

Si asta dupa ce am platit peste 75 de milioane pe rahatu lor de taxa de poluare, RAR-uri si chitante la CEC.

Lunea aceasta merg din nou la politie. Sper sa nu le mai lipseasca nimic.

UPDATE

Dupa inca o saptamana, si 4 drumuri ( RAR x2, Politie x 2), pe 14 Sept 2009, am inmatriculat-o: BH 10 CLW ( prietenii stiu de ce 🙂 ).

7 Raspunsuri la Dupa 64 de zile…

Avatar

Alin

septembrie 13th, 2009 at 1:46 am

In primul rand felicitari ca te-ai decis cu blogul si l-ai si inceput! Succes si la cat mai bune posturi (nu urez neaparat multe, ci de calitate cum zici ca te defineste 🙂

o intrebare cat se poate de serioasa: la rubrica ce cred, scrii „NU cred in misto-uri la adresa altora” si cu 2 randuri mai jos faci deja misto de Chuck Norris. E valabil doar la adresa romanilor? 😀 Ca misto ca definitie asa stiu ca inseamna orice lucru de care te poti lega pe seama cuiva in scopul deraderii/amuzament(sau batjocurii pt unii)

P.S.: nu e pacat sa faci misto de nimeni atata timp cat nu ai un substrat de rea vointa si persoana persiflata stie parerea asta in prealabil

Avatar

admin

septembrie 14th, 2009 at 11:42 am

Da, se poate interpreta si asa, dar nu asta a fost intentia. Prietenii cu care joc Dota stiu ca imi pun uneori nick-nameul Chuck Norris – in semn de respect 🙂

Avatar

intruss

septembrie 14th, 2009 at 9:53 pm

Halo, halo!

Congrats pentru decizia de a-ti crea un blog. Pot sa te incurajez si sa-ti spun ca e o experienta misto (daca tot pomeneam de termenul asta – apropo Alin, paradoxurile limbii romane: misto si la misto) :). Dar sa revenim…

Tematica blogului e buna, in sensul in care va prinde la public (sper totusi sa nu fii nevoit sa moderezi toata ziua comentarii), fiindca, cu siguranta se vor ‘incinge’ spiritele pe aici. 🙂

Imi place mult si design-ul.

Am si eu o sugestie: sa-ti creezi un user ca nu e frumos sa postezi comentarii cu ‘admin’… 😀

Avatar

Gheara

septembrie 15th, 2009 at 9:12 am

Nu e nevoie sa-ti creezi user ca sa postezi comentarii. Si din acest motiv momentan primesc multe comentarii spam. Pe viitor daca vor fi multe comentarii voi schimba si va fi necesar sa va creati cont. Pana atunci enjoy the simplicity!

Avatar

DarkByte

septembrie 15th, 2009 at 1:30 pm

Fiind pe WordPress, ti-as recomanda Akismet. Il folosesc de mult si functioneaza perfect impotriva spamurilor. In felul acesta nu fortezi oamenii sa-si faca un cont pentru un singur comentariu.

Also, nice going.

Keep up blogging 😉

Avatar

intruss

septembrie 15th, 2009 at 1:49 pm

@adi – poate nu m-am exprimat eu cum trebuie: ma refeream strict la userul tau (vad ca acum nu mai e ‘admin’, ci ‘gheara’).

Da, iti recomand si eu Akismet-ul (totusi, la un moment dat, cand vei avea mai multe comentarii, sa te mai uiti prin spam, ii mai blocheaza uneori si pe cei bine intentionati).

Avatar

Gheara

septembrie 15th, 2009 at 5:14 pm

Am instalat Askismet

Adauga Comentariu

Despre mine

Manager, Antreprenor, Investitor, Inginer, Programator, Idealist, Liberal, Trekkie, Gamer, Tanar, Intreprinzator, Intelectual, implicat in proiecte Web & IT si investitii imobiliare.

Cand ceva nu merge bine am speranta ca pot schimba lucrurile.

Mai multe detalii despre mine...

  • David Rolland: Felicitari! este foarte greu, eu am reusit sa slabesc 35 de kg, dar si acuma am momente "slabe" :)) [...]
  • Gheara: @Lucian: 1. "Prioritatea de smecher" este un concept autohton Romanesc, care informal si ilegal est [...]
  • Lucian: @Adi: 1 - "Prioritatea de smecher" - nu stiu ce e asta, legea e lege pentru toti (take a look in Ge [...]
  • dan: Lacrimi, cu lacrimi am ras....extraordinar articolul. Frumos scris. PS: For isheep people around [...]
  • Branza Roxana: Buna!Am si eu nevoie te rog mult de informatii despre pasii pe care ii am de urmat ptr a infiinta un [...]